apríl 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dom smútku v Nižnej Šebastovej

V tejto časti Prešova vzniklo dôstojnejšie a krajšie pietne miesto.

V rámci stavebných prác na Dome smútku v Nižnej Šebastovej boli odstránené poškodené časti omietok a kompletne sa obnovila fasáda. Drevené prvky na fasáde boli ošetrené novým náterom. Dom smútku má aj novú kvalitnejšiu strechu. „Veľmi ma teší, že po Dome smútku na Šváboch sa nám podarilo kompletne zrekonštruovať aj Dom smútku v Nižnej Šebastovej, aby sme vytvorili naozaj krajšie a dôstojnejšie miesto poslednej rozlúčky. Okrem rozsiahlej rekonštrukcie zatekajúcej strechy má aj nové moderné kúrenie, preto verím, že bude slúžiť obyvateľom tejto mestskej časti dlhé roky,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Na streche pribudli nové klampiarske prvky a nový bleskozvod. Na hlavnom i bočnom vstupe boli vymenené dvere, vrátane okien, a rovnako aj interiérové dvere a svietidlá. Dom smútku má aj bezbariérový vstup. Okolo objektu bol zhotovený okapový chodník z premývaného kameňa pre odvod vody. Všetky strešné vpuste sa napojili na nové dažďové zvody zaústené do dažďovej kanalizácie. Nainštalované boli aj vsakovacie jamy pre dažďovú vodu.

Potrebné bolo opraviť aj strop, ktorý bol zatečený od strechy, a dom smútku aj nanovo vymaľovať. Vo vnútorných priestoroch Domu smútku bol zrealizovaný nový drevený podhľad, vybrúsili sa a nanovo nalakovali drevené parkety. Opravená bola aj uvoľnená kamenná dlažba. Nové je aj ozvučenie a TV.

V Dome smútku je aj nové kúrenie s infrapanelmi. Zaujímavosťou však je, že infrapanely sú v zázemí biele, no v sále sú veľmi nenápadné, pretože zvonka vyzerajú ako fotografie, ktoré dotvárajú interiér Domu smútku. 

Rekonštrukciu Domu smútku v Nižnej Šebastovej realizovala spoločnosť UNH spol. s r.o. Ľubotice. Celkové náklady na rekonštrukciu boli v objeme 143 164,80 € (vrátane DPH).

Dom smútku sa nachádza na konci mestskej časti Nižná Šebastová v smere na Vranov nad Topľou. Bol postavený v roku 1993. Po čiastkových opravách v roku 2010 a 2014 však stále dochádzalo k zatekaniu do jeho interiéru cez plochú strechu a okná. Z Domu smútku postupne opadávala aj omietka. Mesto Prešov sa preto rozhodlo pre jeho kompletnú rekonštrukciu.

Zdroj: mesto Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.