marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné - archív TV7, hľadisko pri zápase ŠŠK Prešov - Most Foto: ilustračné - archív TV7, hľadisko pri zápase ŠŠK Prešov - Most

Reštart ligovej hádzanej, sezónu otvorí atraktívny duel MOL ligy

Hádzaná je po futbale druhým zo zásadných kolektívnych športov na Slovensku, ktorý reštartuje po koronakríze svoje ligové súťaže. V marci na päť a pol mesiaca utíchlo dianie na ligových hádzanárskych palubovkách. Vo štvrtok 27. 8. sa však neplánovaná pauza spôsobená pandémiou koronavírusu, ktorá mala za následok anulovanie predchádzajúcej sezóny a bola bez majstrov, postupujúcich i zostupujúcich, definitívne končí. V posledný augustový štvrtok sa začne 19. ročník spoločnej slovensko-českej súťaže žien, ktorá už štvrtú sezónu bude mať v názve partnera súťaže (predtým sa označovala ako WHIL, pozn.). O otváracie stretnutie MOL ligy 2020/2021 sa postará v predohrávke 1. kola dvojica slovenských klubov HC DAC Dunajská Streda - HK Slovan Duslo Šaľa. Atraktívny slovenský súboj dvoch veľkých adeptov na naháňanie úradujúceho šampióna Iuventy Michalovce v boji o majstrovský titul sa začne o 17.00 h. Dôvodom predohrávky je účasť Šalianok na víkendovom vyvrcholení turnaja Final 4 Slovenského pohára.

„Pred Šaľou máme rešpekt, ale želáme si úspešný vstup do novej sezóny. Veríme, že to bude kvalitný zápas a diváci si prídu na svoje. Z ich strany je o štvrtkové meranie síl značný záujem. Naše ambície zostávajú nezmenené. Náš trojročný plán avizovaný pred rokom je stále aktuálny, aj keď jeho vylepšenie v priebehu či na záver sezóny je prípustné. Naďalej však základný cieľ zostáva prvá šestka v MOL lige. Družstvo je pripravené. Dievčatá absolvovali veľmi kvalitnú prípravu, všetky sú zdravotne v poriadku a dobre naladené. Veríme v dobre odvedenú robotu, ktorá je vždy základom výkonnosti,“ uviedol Zoltán Horváth, šéf dunajskostredského klubu, ktorý ide do sezóny pod vedením nového maďarského trénera Viktora Debreho a s posilami ako Réka Bíziková, Viktória Oguntoye, Kristína Pastorková či Maďarka Beatrix Elöová. Dres DAC si naďalej budú obliekať opory - najlepšia hádzanárka SR Monika Rajnohová a suverénne najlepšia strelkyňa nedohraného uplynulého ročníka MOL ligy Boglárka Bíziková.

„Štvrtkový duel bude určite náročný. Dunajská Streda je doma nebezpečný protivník a navyše oproti minulej sezóne sa dosť posilnila. V každom prípade to bude iný súper. DAC bude s nami a Michalovcami bojovať o špičku. Uvidíme, aká bude pripravenosť jednotlivých tímov. My sme odohrali v príprave dosť stretnutí, v ktorých sme sa ukázali v celkom dobrej forme. Určite čakáme príťažlivý súboj pre divákov, zrejme aj dosť vyrovnaný. Uvidíme, kto bude mať viac šťastia," poznamenal manažér HK Slovan Duslo Rudolf Petrikovič a k ambíciám šalianskeho klubu dodal: „V MOL lige by sme chceli byť prinajhoršom do 4. - 5. miesta, ale tajne dúfame aj v lepšie umiestnenie. V národnom play-off je naším cieľom finálová účasť.“ Šaľa síce zatiaľ nemôže počítať s dlhodobo zranenou reprezentantkou Zuzanou Trepáčovou, ale po zranení je k dispozícii Natália Némethová i predsezónne posily Martina Tulipánová a Petra Varjassiová.

Hoci v uplynulom ročníku MOL ligy mal už DHK Baník Most v čase prerušenia súťaže istotu prvenstva. Vinou koronavírusu však bola sezóna 2019/2020 predčasne ukončená a výsledky anulované, preto nemôže tento český klub oficiálne vystupovať ako obhajca triumfu. Zatiaľ posledným víťazom MOL ligy je Iuventa Michalovce zo sezóny 2018/2019. Prípravu Iuventy narušil pozitívny prípad jednej z hráčok na koronavírus, keď museli Zemplínčanky dva týždne nútene pauzovať. Síce už bez kapitánky Patrície Wollingerovej či reprezentantky Vladimíry Kišíkovej, ale s mladými Čiernohorkami Ivanou Godečovou či Naďou Čorovičovou opäť patria zverenky trénera Petra Dávida medzi hlavné uchádzačky o najvyššie pozície. „Čaká nás špecifická sezóna, v ktorej musíme byť pripravení na všetko. Ciele mám dlhodobo nastavené, na nich sa nič nemení - chceme víťaziť a získavať tituly," skonštatoval športový riaditeľ Iuventy Ján Beňadik.

Ďalšie tri stretnutia 1. kola Handball PSG Zlín - DHK Baník Most, HK Hodonín – TJ Sokol Písek, DHC Sokol Poruba – DHK Zora Olomouc sú na programe v sobotu 29. augusta, dva tímy - DHC Slavia Praha, DHC Plzeň majú voľno a duel ŠŠK Prešov - Iuventa Michalovce sa pre povinnosti oboch tímov v SP žien bude dohrávať neskôr.

V spoločnej slovensko-českej súťaži v hádzanej žien sa v sezóne 2020/2021 predstaví napokon párny počet - tucet tímov. Pôvodne ich malo účinkovať 13, ale necelé dva mesiace po vyžrebovaní ročníka na porade klubov v Brne sa SHK Veselí nad Moravou odhlásil z finančných dôvodov. Zmena v počte účastníkov MOL ligy nastala tak len v jednej krajine. Na Slovensku z pôvodnej lanskej šestice zostalo už len kvarteto, pokračovať v súťaži nebudú HC Sporta Hlohovec a HK Sokol RMK Bánovce nad Bebravou. Naopak, na českej strane z pôvodnej osmičky ubudlo Veselí a pribudol DHC Plzeň, ktorému patrila 1. priečka v I. českej lige pred predčasným zrušením ročníka a exekutíva Českého zväzu hádzanej (ČSH) ho nominovala do MOL ligy 2020/2021. V 19. ročníku interligy bude teda účinkovať osem českých a štyri slovenské kluby (predtým naposledy len kvarteto zo SR v sezóne 2018/2019). V porovnaní s predchádzajúcou edíciou sa počet zúčastnených družstiev znížil o dve.

V dlhodobej základnej časti sa 12 účastníkov stretne systémom každý s každým doma – vonku a dovedna v 26 kolách (keďže neprišlo k prežrebovaniu po odstúpení Veselí) odohrajú všetky kluby po 22 zápasov, po ktorých bude známy celkový víťaz MOL ligy. Preňho je určená finančná prémia 2320 eur, druhý tím z konečného poradia získa 1660 eur a tretí 1000 eur. Napriek párnemu počtu účastníkov, budú mať v drvivej väčšine kôl po dve družstvá voľno.

Po skončení dlhodobej časti nasleduje vyraďovacia časť (play-off) a nadstavbová časť (play-out). Do národného play-off na Slovensku i v Česku postúpia štyri najlepšie tímy, ktoré utvoria semifinálové dvojice (1. – 4., 2. – 3.). Na Slovensku sa vo vyraďovacej časti bude hrať na dve víťazstvá, pričom prvý a prípadne tretí zápas bude u lepšie umiestneného tímu v dlhodobej časti. Platí to pre semifinále, finále aj duely o 3. miesto. V Česku zostal pohárový systém doma – vonku, pričom v prvom stretnutí bude mať výhodu domáceho prostredia horšie umiestnený tím v základnej časti. V skupine o 5. – 8. miesto, tzv. play-out, sa štyri české družstvá stretnú každý s každým doma – vonku, pričom si prenesú body z dlhodobej časti. Posledné by malo hrať baráž s víťazom národnej súťaže. Zo slovenských tímov nikto nevypadne. Majstri krajín budú známi najneskôr 16. mája 2021 v ČR, resp. 23. 5. v SR.

Program 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien – MOL ligy 2020/2021:
štvrtok 27. 8.:
17.00 h HC DAC Dunajská Streda – HK Slovan Duslo Šaľa
sobota 29. 8.:
16.00 h Handball PSG Zlín - DHK Baník Most
17.00 h HK Hodonín – TJ Sokol Písek
18.00 h DHC Sokol Poruba – DHK Zora Olomouc
DHC Slavia Praha – voľno
DHC Plzeň – voľno
ŠŠK Prešov – Iuventa Michalovce sa bude dohrávať v inom termíne.

Zdroj: Slovak Handball Federation

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.