marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V Rákociho paláci spoznáte alchýmiu kváskovania

Foto: zdroj Tripolitana Foto: zdroj Tripolitana

Podujatie pod názvom Kváskovanie s Ivetou je sprievodnou akciou výstavy Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka.

Návštevníci Krajského múzea v Prešove sa tak môžu dozvedieť viac o kváskovaní, kváskovej mape či zdravotných benefitoch výrobkov upečených z kvásku. Čakajú na nich praktické ukážky, ale aj jedno chutné prekvapenie. V rámci pravidelného cyklu Čaj o piatej u Rákociho pripravilo Krajské múzeum v Prešove podujatie pod názvom Kváskovanie s Ivetou. Podľa etnografky Zuzany Andrejovej nie je kváskovanie iba módnym trendom súčasných gazdiniek, skôr len opäť objavujeme umenie našich starých mám. „Kváskovanie je vhodné najmä pre deti, pretože pečivo či chlieb je v prvom rade bez akýchkoľvek éčok,“ vysvetľuje Mgr. Zuzana Andrejová, PhD, etnografka Krajského múzea v Prešove. Ako ďalej hovorí, kváskovanie neprospieva iba deťom. Vhodnou cieľovou skupinou sú podľa jej slov aj ľudia s vážnejšími zdravotnými problémami. „Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný, upravuje peristaltiku čriev a má nižší glykemický index, preto je kváskovanie vyhľadávané napríklad aj medzi ľuďmi s diabetes mellitus, ľudovo povedané cukrovkou,“ dodáva Andrejová.


Odpovede na ďalšie otázky prinesie počas prednášky spojenej s praktickými ukážkami pani Iveta Pavlíková z Prešova, ktorá sa venuje kváskovaniu už od roku 2017. Podľa vlastných slov dostala svoj prvý kvások od pani Jany Kašperovej, ktorá je medzi kváskujúcimi pekármi dobre známa.
Podujatie sa uskutoční 26.augusta o 17.00 hod. V Rákociho paláci v Prešove. Okrem prekvapenia a interaktívnej prednášky čaká návštevníkov múzea prehliadka výstavy Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka a v prípade záujmu si môžu odniesť domov aj hotový kvások od lektorky Ivety Pavlíkovej.

Zdroj: Tripolitana

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.