marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba na tlačovej konferencii - kandidatúra mesta Prešov na EHMK 2026, archív TV7 Foto: viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba na tlačovej konferencii - kandidatúra mesta Prešov na EHMK 2026, archív TV7

Komisia navrhuje predĺženie titulu pre súčasné Európske hlavné mestá kultúry (EHMK)

Vzhľadom na dôsledky koronakrízy sa Európska komisia rozhodla umožniť mestám Rijeka (Chorvátsko) a Galway (Írsko) predĺžiť platnosť titulu Európske hlavné mesto kultúry do 30. apríla 2021. Tieto mestá boli vážne zasiahnuté krízou, ktorá im zabránila zrealizovať plánované iniciatívy. Komisia tiež navrhuje posunúť načasovanie tohto titulu pre mesto Novi Sad (Srbsko) z roku 2021 na 2022 a pre mestá Temešvár (Rumunsko) a Elefsina (Grécko) až na rok 2023. Súčasné hlavné mestá kultúry tak dostanú príležitosť realizovať svoje zrušené plány, zatiaľ čo Temešvár, Novi Sad a Elefsina budú mať viac času na prípravu svojich programov. Komisia tento svoj návrh postúpi Európskemu parlamentu a Rade na posúdenie a konečné prijatie.

Projekt Európske hlavné mesto kultúry je už od roku 1985 jednou z najvýznamnejších kultúrnych iniciatív v Európe. Mestá sa vyberajú na základe kultúrneho programu, ktorý musí mať silný európsky rozmer a ktorý podporuje účasť a aktívne zapojenie obyvateľov mesta a prispieva k jeho dlhodobému rozvoju. Pre mestá je to aj vynikajúca príležitosť na zviditeľnenie sa na mape sveta, prilákanie väčšieho množstva turistov a prehodnotenie svojho vlastného rozvoja prostredníctvom kultúry. O titul v roku 2026 sa uchádzajú aj slovenské mestá Nitra, Prešov, Žilina, Trenčín, Hlohovec či Trnava.

Prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) patril v roku 2013 mestu Košice. Vďaka nemu mesto zaznamenalo mnoho pozitívnych zmien, či už išlo o jeho zviditeľnenie sa navonok, viac kultúry v meste či investície. V rámci EHMK boli prestavané kasárne na kultúrno - oddychový, vzdelávací priestor - Kasárne/Kulturpark, kultúrne centrum Kunshalle vzniklo prestavbou starej plavárne a zrekonštruoval sa Košický hrad, Amfiteáter či Dóm svätej Alžbety.

Zdroj: Zastúpenie Európskej Komisie v SR

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.